Klassiske børnesygdomme

Baby- og børnehud
Klassiske børnesygdomme
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatolog

Alle børn får røde pletter og feber før eller siden – åbenlyse tegn på en af de klassiske børnesygdomme. Men hvilken af dem er det? De indebærer alle symptomerne sløvhed og hududslæt. Kan dit barn få dem alle på én gang? Hvornår er en børnesygdom ufarlig? Og hvornår skal man slå alarm? Jeg kommer med gode råd og forklarer, hvordan man genkender de forskellige klassiske børnesygdomme.

Dr. Leenarts diskuterer de klassiske børnesygdomme

I grove træk

  • De klassiske børnesygdomme er meget smitsomme, men det er ikke sandt, at alle børn nødvendigvis får dem alle.
  • Børnesygdomme er næsten altid ledsaget af hududslæt (røde pletter, knopper eller blærer), sløvhed eller feber.
  • Dit barn behøver ikke vaccination mod alle børnesygdomme. Faktisk er nogle børnesygdomme så harmløse, at det ikke er et problem, hvis dit barn får dem.
  • Pletter, der opstår i forbindelse med en af de klassiske børnesygdomme på denne rådgivningsside, kan altid afbleges ved at trykke på dem med et gennemsigtigt glas. Har dit barn røde pletter, der ikke afbleges under tryk fra et gennemsigtigt glas, skal du gå til lægen med det samme.

Hvad er de klassiske børnesygdomme?

Klassiske børnesygdomme betegnes sådan, fordi sygdommene hovedsageligt findes hos børn. Nogle børnesygdomme er harmløse, mens andre kan være farlige. De har dog alle sammen én ting til fælles: De er yderst smitsomme, så der er stor sandsynlighed for, at man kommer i kontakt med dem i en tidlig alder. Men ikke alle børn får nødvendigvis alle de klassiske børnesygdomme.

Hvilke børnesygdomme findes der?

Når vi taler om de “klassiske børnesygdomme”, taler vi om seks børnesygdomme, som hver har sit eget nummer. Sygdommene blev engang nummereret i den rækkefølge, de blev opdaget. Dengang kendte man ikke årsagerne til dem, men man kunne genkende et mønster af symptomer.

  • Mæslinger eller “morbilli” (den 1. sygdom)
  • Skarlagensfeber eller “scarlatina” (den 2. sygdom)
  • Røde hunde eller “rubella” (den 3. sygdom)
  • “Filatov-Dukes sygdom” (den 4. sygdom)
  • Lussingesyge eller “erythema infectiosum” (den 5. sygdom)
  • Tredages-feber eller “erythema subitum” (den 6. sygdom)
  • Skoldkopper

I dag er vi ikke sikre på, om den fjerde sygdom overhovedet eksisterer. Derfor bliver diagnosen “Filatov-Dukes sygdom” aldrig stillet længere. Af den grund vil jeg ikke gå i dybden med den fjerde sygdom på denne rådgivningsside.

Den skarpe læser talte måske syv sygdomme og ikke seks. Det er, fordi skoldkopper aldrig har fået et nummer, men sygdommen hører uden tvivl hjemme på listen! Skoldkopper ligger nemlig øverst på listen over de mest almindelige børnesygdomme. Derfor kaldes den for den syvende børnesygdom.

Årsager, smitte og forløb

Alle klassiske børnesygdomme har forskellige årsager, symptomer og forløb.

Første sygdom: Mæslinger

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme. Den smitter gennem dråber af væske, der frigives ved nys og hoste. Når en person er blevet smittet, går der 7 til 14 dage, inden de første symptomer viser sig (inkubationstid).

En person med mæslinger kan udvikle farlige komplikationer såsom lungebetændelse, ørepine og endda meningitis. Heldigvis indgår vaccination mod mæslinger i det danske børnevaccinationsprogram. Det betyder, at denne ubehagelige infektionssygdom i dag er ganske sjælden. Af og til sker der dog et udbrud, hovedsageligt blandt uvaccinerede børn.

Anden sygdom: Skarlagensfeber

Skarlagensfeber forekommer hovedsageligt hos børn mellem 1 og 10 år. Denne infektionssygdom forårsages af en bakterie: Den betahæmolytiske streptokok. Man kan sagtens bære denne bakterie i næsen, halsen eller på huden uden at blive syg. En person med skarlagensfeber smitter, selv inden der opstår symptomer.

Skarlagensfeber behandles med antibiotika. Takket være brugen af antibiotika er komplikationer som akut reumatisk feber og nyreproblemer sjældne i dag.

Tredje sygdom: Røde hunde

Infektion med røde hunde sker via dråber af væske, som inficerede børn udånder eller spreder gennem nys og hoste. Selv en uge før symptomerne på røde hunde viser sig, er sygdommen smitsom. 

Røde hunde/rubella kan dog være farlig, især for gravide kvinder. Røde hunde i første trimester kan forårsage alvorlige fødselsdefekter. Heldigvis kan sygdommen forebygges ved vaccination. Vaccinen mod røde hunde indgår i det danske børnevaccinationsprogram som del af MFR-vaccinen, der også beskytter mod fåresyge og mæslinger.

Femte sygdom: Lussingesyge

Den femte sygdom forårsages af Parvovirus B19. Der findes ingen vaccination mod denne. Forebyggelse af sygdommen er meget vanskeligt, for når udslættet opstår, er sygdommen allerede stoppet med at smitte. 

Hvis du får lussingesyge i første trimester og aldrig har haft sygdommen før, kan det påvirke barnet. I de fleste tilfælde forløber graviditeten normalt, men der er en øget risiko for spontan abort. Hvis du er i tvivl, skal du altid informere din jordemoder.

Sjette sygdom: Tredages-feber

Den sjette sygdom er mere sjælden. Den skyldes infektion med- eller reaktivering af herpesvirus HHV-6 eller i sjældne tilfælde HHV-7. De første symptomer på tredages-feber viser sig først 10 dage efter infektion. Tredages-feber er ufarlig, og udslættet forsvinder af sig selv efter et par dage.

“Syvende sygdom”: Skoldkopper

Selvom det ikke er en officielt nummereret sygdom, hører skoldkopper også hjemme på listen over klassiske børnesygdomme. Skoldkopper forårsages af Varicella Zoster-virus. Den er særdeles smitsom ved direkte kontakt, men også gennem luften, selv på lang afstand. Man kan også blive smittet med skoldkoppevirus af en, der har helvedesild.

De første symptomer på denne smitsomme børnesygdom viser sig omkring 10 til 20 dage efter infektion. Man smitter allerede inden de første blærer dukker op. Først når blærerne er tørret ind, er smittefaren ovre. Det tager normalt 5 til 10 dage.

Hos de fleste raske børn er skoldkopper harmløse. Nogle gange får børn feber og føler sig utilpasse. Hvis du er i tvivl om dit barns tilstand, skal du altid kontakte din læge!

Børnevaccinationer

Ikke alle de klassiske børnesygdomme, der er nævnt på denne side, indgår i det danske børnevaccinationsprogram. Det er kun mæslinger og røde hunde, som børn vaccineres for gennem kombi-vaccinen MFR (Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde). Børn får denne vaccine, når de er 15 måneder gamle, og igen når de er 4 år.

Vi ved, at mæslinger og røde hunde kan være farlige. Mæslinger kan forårsage alvorlige komplikationer, såsom lungebetændelse, ørepine og endda meningitis. Røde hunde kan, ligesom lussingesyge og skoldkopper, være farlig for gravide kvinder.

Der findes en vaccine mod skoldkopper, men den indgår ikke i børnevaccinationsprogrammet, da den er beregnet til højrisikogrupper, såsom voksne der aldrig har haft skoldkopper, og som arbejder med børn.

Vigtigheden ved vaccination

Vaccination er vigtigt. Nogle smitsomme sygdomme er så farlige, at små børn og ældre mennesker kan få alvorlige komplikationer af dem. Ved at vaccinere alle børn mindsker man risikoen for at få en alvorlig sygdom. Og hvis så mange børn som muligt bliver vaccineret, opnås der flokimmunitet, hvilket gør farlige sygdomme langt mindre udbredte. 

Som læge bakker jeg éthundrede procent op omkring vigtigheden af vaccination, og alle mine tre egne børn er fuldt vaccinerede.

Symptomer

Fra sløvhed til feber, fra forkølelse til udslæt (røde prikker, pletter, knopper, blærer) – symptomerne på de forskellige klassiske børnesygdomme er meget ens. Det kan gøre det svært at identificere, præcis hvilken af dem dit barn har fået.

Derfor kan du nedenfor læse en gennemgang af, hvordan du genkender hver enkelt børnesygdom. Herefter kan du sammenligne med dit barns symptomer. Sandsynligvis vil du kunne udelukke de fleste børnesygdomme og måske endda finde ud af, nøjagtigt hvilken af dem dit barn har.

Mæslinger: Pludselig sygdom og rødt udslæt

Mæslinger starter med, at man pludselig bliver syg med feber, øjenbetændelse og forkølelse i næsen. Der kommer hvide pletter på indersiden af kinderne, også kaldet Kopliks-pletter. Herefter udvikler der sig et rødt udslæt. Det starter bag ørerne og nær hårgrænsen og spreder sig derefter over ansigtet og til resten af kroppen. Huden føles ru som sandpapir. Efter et par dage forsvinder udslættet igen.

Skarlagensfeber: Højrødt udslæt og hindbærtunge

Udslættet i forbindelse med skarlagensfeber er rødt med små knopper på størrelse med knappenålshoveder. Det ligner lidt gåsehud på brændt hud. Udslættet starter på halsen, i armhulerne og i lysken. Der ses intet udslæt i nærheden af næse eller mund. Tungen er rød med hævede papiller – en såkaldt “hindbærtunge”. Halsen er også betændt, og barnet har feber. Efter et par dage begynder huden at skalle af, typisk på tæerne og fingrene.

Røde hunde: Lyserødt udslæt

Røde hunde kan genkendes på et lyserødt udslæt, der starter i ansigtet og spreder sig til arme og ben. Børn med røde hunde har normalt få eller ingen symptomer. De føler sig sløje og har højst let feber.

Lussingesyge: Varme, røde kinder og symmetrisk udslæt

Varme, røde kinder er det mest karakteristiske symptom på den femte børnesygdom, lussingesyge. De røde kinder efterfølges af et symmetrisk udslæt over hele kroppen. I ansigtet forbliver området omkring næse og mund upåvirket. Efter et par dage kan udslættet begynde at få et netagtigt udseende. Efter mere end en uge forsvinder udslættet uden at skalle. Pletter kan dog vende tilbage et par gange i de efterfølgende uger, men de forsvinder hurtigt igen.

Tredages-feber: Høj feber, hævede lymfeknuder og pletter

Ved den sjette sygdom, tredages-feber, har barnet høj feber og forstørrede lymfeknuder i tre til fire dage. Når feberen pludselig falder, kommer der blegrøde pletter i ansigtet, som ikke klør. Pletterne spreder sig derefter til overkroppen og armene. Udslættet forsvinder efter en til to dage.

Skoldkopper: Røde pletter og væskende blærer

Skoldkopper kan kendes på de røde pletter og blærer over hele kroppen. Du kan også opdage blærer i munden og under bleen. Hos de fleste raske børn er skoldkopper ganske ufarligt. Nogle gange får de feber og føler sig utilpasse. Den største gene vil som oftest være kløe, hvorfor det kan være rart at anvende en kølende lotion, der lindrer kløe og udtørrer blærerne hurtigere. Det er meget forskelligt, hvor hårdt børn rammes af skoldkopper: Nogle får ganske få pletter og blærer, mens andre får hundredvis over hele kroppen.

Nogle gange kan det være svært at afgøre, om blærerne er symptomer på skoldkopper. For at være sikker kan du tjekke dit barns hovedbund for blærer. Finder du blærer her, har dit barn helt sikkert skoldkopper.

Behandling

I udgangspunktet kræver de fleste børnesygdomme ikke, at du skynder dig til lægen eller hospitalet. Dit barn skal bare svede sygdommen ud og udholde feberen og udslættet. Selvom det kan være anstrengende.

Hvornår skal man kontakte lægen?

Der er dog én vigtig undtagelse til ovenstående hovedregel: Hvis dit barn har røde pletter, som ikke bliver afbleget under tryk fra et gennemsigtigt glas. I så fald er det vigtigt at gå til lægen øjeblikkeligt. Der kan nemlig være tale om meningokok-sepsis (blodforgiftning), som kræver hurtig behandling. Pletter fra de ovennævnte klassiske børnesygdomme vil altid kunne afbleges under tryk fra et gennemsigtigt glas.

Det er også altid en god ide at kontakte lægen, hvis dit barn har høj feber, er meget sygt, eller hvis du bare er usikker på dit barns tilstand.

Tips til børnesygdomme

  • Hvis dit barn har røde pletter, som du ikke kan afblege under tryk fra et gennemsigtigt glas, så er det vigtigt straks at gå til lægen. Der kan nemlig i så fald være tale om meningokok-sepsis (blodforgiftning), som er en alvorlig tilstand, der kræver hurtig behandling.
  • Kontakt altid din læge, hvis du føler, dit barn er alvorligt syg!
  • Specifikt til skoldkopper, den “syvende børnesygdom”, har jeg udviklet en kølende lotion. Kombinationen af ingredienser i produktet gør, at det lindrer kløe og udtørrer blærerne.

Måske er disse produkter lige de rigtige for dig?

Ofte stillede spørgsmål om de klassiske børnesygdomme

Er børnesygdomme farlige for helt små babyer?

Nogle børnesygdomme er farlige for nyfødte babyer. For eksempel mæslinger og skarlagensfeber.

Skoldkopper er ikke en umiddelbar grund til at slå alarm. For når en baby får skoldkopper i sit første leveår, er der gode chancer for, at det bliver en mild form. Det skyldes antistoffer fra moderen, som stadig er til stede. Det er altså ikke nødvendigvis slemt at få skoldkopper i sit første leveår; dog er der en risiko for, at man får det igen senere i livet.

Jeg er gravid. Hvilke børnesygdomme er farlige?

Børnesygdommene mæslinger, røde hunde, lussingesyge og skoldkopper kan være farlige, hvis man aldrig har haft dem før, eller hvis man ikke er blevet vaccineret mod dem som barn.

Røde hunde kan forårsage alvorlige fosterskader i første trimester. Hvis du bliver udsat for femte sygdom, lussingesyge, i første trimester – og aldrig har haft den før – kan den have negative effekter på graviditeten.

Har du derimod haft en af disse sygdomme eller er blevet vaccineret mod dem som barn, er du beskyttet og behøver ikke at bekymre dig. Er du i tvivl, skal du altid konsultere din læge.

Bliver børn vaccineret mod alle børnesygdomme?

Nej, børn bliver ikke vaccineret mod alle børnesygdomme. Nogle af dem er nemlig så harmløse, at det slet ikke er et problem, hvis dit barn får dem. Skoldkopper er en af dem. Der findes en vaccine mod sygdommen, men den er beregnet til højrisikogrupper, såsom voksne, der aldrig har haft skoldkopper, og som arbejder med børn.

Blandt de børnesygdomme, jeg har diskuteret på denne rådgivningsside, er det kun mæslinger og røde hunde, som indgår i det danske børnevaccinationsprogram i form af kombi-vaccinen MFR (mæslinger, fåresyge og røde hunde).

Må børn der har en børnesygdom godt komme i daginstitution eller skole?

Det kommer an på, hvilken børnesygdom der er tale om. Mæslinger og røde hunde er eksempelvis to børnesygdomme, som er farlige for meget små børn og gravide kvinder, og derfor må børn der har sygdommene ikke komme i daginstitution eller skole på grund af smittefaren.

Men smitte er ikke altid den vigtigste grund til at holde dit barn hjemme. For hvis dit barn har feber eller lider af et ubehageligt udslæt, er det selvfølgelig bedst at holde ham/hende hjemme i et par dage.

Nogle gange er det i øvrigt umuligt at forhindre smitte. Ved skarlagensfeber smitter barnet faktisk allerede, før han/hun udvikler symptomer. Det samme gør sig gældende for lussingesyge: Når symptomerne viser sig, er sygdommen allerede stoppet med at smitte. Så hvis dit barn har lussingesyge, men har det fint, må han/hun som udgangspunkt godt komme i daginstitution eller skole. Informér dog altid barnets pædagog eller lærer inden.

Hvis dit barn har skoldkopper, men føler sig fint tilpas, må han/hun også godt komme i daginstitution eller skole. Men tjek altid med barnets pædagog eller lærer, da nogle institutioner kan have lavet særlige regler.

I hvilken alder er børnesygdomme mest almindelige?

Det varierer fra den ene børnesygdom til den anden. Nyfødte er mest modtagelige for infektionssygdomme, eftersom de endnu ikke er vaccinerede. Til gengæld er de ofte beskyttet af antistoffer fra deres mødre. Børn får oftest skoldkopper, inden de er seks år gamle.

Får alle børn alle børnesygdomme?

Nej, børn får næsten aldrig alle de klassiske børnesygdomme. I Danmark bliver børn vaccineret mod mæslinger og røde hunde, så chancen for, at dit barn får disse sygdomme, er meget lille. Uvaccinerede børn har naturligvis større chance for at få disse sygdomme.

I Danmark har næsten hele befolkningen haft skoldkopper, og langt de fleste får det inden seksårsalderen.

Har mit syge barn mæslinger eller skoldkopper?

Forskellen på mæslinger og skoldkopper er, at der ved skoldkopper opstår blærer, hvorimod mæslinger kendetegnes ved pletter uden blærer.

Kan man få tredages-feber som voksen?

Det er meget sandsynligt, at du allerede har haft tredages-feber som barn. Herefter udvikles der immunitet, hvilket betyder at du ikke kan få sygdommen igen.

Hvad angår de andre børnesygdomme hos voksne: Hvis du allerede har haft dem som barn eller er blevet vaccineret mod dem, er der en meget lille chance for, at du får dem igen som voksen.

Flere gode råd fra Dr. Leenarts

  • Waterpokken bij kinderen

    Skoldkopper

    Har dit barn røde pletter og blærer over hele kroppen? Så er der en stor chance for, at dit barn har fået skoldkopper. En irriterende sygdom, især kløen. Hvordan begynder skoldkopper? Hvad er forløbet? Kan du lindre kløen? Og hvordan forholder det sig med graviditet og skoldkopper? Jeg forklarer det hele.
  • baby acne

    Babyakne

    Man hører ofte folk sige, at babyer har helt fejlfri hud. Men faktisk er den slet ikke så fejlfri. Det er meget almindeligt, at babyer udvikler bumser og knopper i de første par måneder efter fødslen. Det kaldes babyakne. Hvad er årsagen til det? Og hvad kan du gøre ved det? Jeg kommer med gode råd.
  • berg hoofdhuid baby

    Arp

    Arp hos spædbørn ser måske ikke så lækkert ud, men det er ganske ufarligt. Næsten alle babyer får det. Du kan kende det på de gulbrune skæl og skorper – også kaldet mælkeskorper – i din babys hovedbund. De sidder ofte fast i håret og kan have en fad lugt. Hvordan slipper man af med arp? Jeg kommer med gode råd.